onsdag 19. mai 2010

Mengele Zoo - Episode 8

Kort sammendrag av episode 8.

Miño og Papa Magico (Isodoro) gjør stor suksess med showene sine. Nå vil de gjøre de i et annet land, men da må de krysse grensene, noe som er ulovlig. På veien ser de folk henge etter nakken i trærne. Dette var straffen for å krysse landegrensen..

Men Miño og Papa Magico klarer å komme seg til et nytt land, og det lover godt for både penger og suksess. Papa Magico har lovt Miño at de skal kjøpe hus ved vannet etter showene er ferdig, siden de hadde tjent så mye penger.
På et av showene, vil Papa Magico ha en spektakulær avlutning, hvor han heller den spesielle oljen over sin nakne kropp, og har planer om å sette fyr på seg selv.
Fem komanderos har planer om å drepe Papa Magico, og heller bensin over han. Miño prøver å redde han, ved å skyte alle komanderosene. Men det er for sent, og Papa Magico er død. Miño vandrer nå alene igjen..

tirsdag 18. mai 2010

"Kjære Gjester"

Den islandske kortfilmen ”Kjære Gjester” handler om å være stolt av den man er, og problemstillinger som oppstår når den man er, kommer i konflikt med den man burde være. I filmen ser vi ei jente som fant lykken i New York, med en person av samme kjønn. Jenta har problemer med å fortelle sannheten om sin seksualitet til familien hjemme i Island, når hun er på besøk til farens bursdag. Der hører hun et rykte om at familien vet hemmeligheten hennes, og at den skal bli offentliggjøres under farens bursdagstale. Hun blir fortvilet, men filmen ender med at farens tale handler om hans homofili, og ikke hennes.

Jeg syns det islandske språket er litt sleivete med mye mumling og rare ord. Men det er også noen ord som gjenkjennes fra både norsk og svensk.

søndag 9. mai 2010

Mengele Zoo - Episode 7

Kort sammendrag av episode 7.

Miño ser flere likheter fra sin gamle hjemby, når han og Isidoro drar til en ny by. 5eller 6 los Armeros møter han når han skal samle inn penger til showet. De nekter å betale Miño, og dermed ender det med at Miño stikker en pinne i øyet til den ene mannen. Pinnen går rett igjennom og inn i kraniet. Dette øyeblikket ble et stort samlepunkt for byen. Isodoro stikker av og legger igjen kun en papirfugl. Miño blir satt i fengsel og får dårlig behandling. Han tror Isodoro er død, men så hører han en hviskende stemme bak celleveggen. Det er Isodoro. Miño danner et lite håp igjen, og når klokka slår 9, kommer et skarpt lys på himmelen og en skikkelse kommer frem. Jesus.

Mengele Zoo - Episode 6

Kort sammendrag av episode 6

Den sjeldne planten Miño og Isidoro (magikeren) finner, gjør at de reiser inn til landsbyen med sitt spektakulære show. De har sjekket at oljen er brannsikker flere ganger, og de har tatt med seg flere liter på grunn av planene de har om å bli rike. Miño liker å være i storbyer, så han gleder seg veldig! Men minnene om hans egen hjemby og det forferdelige som hendte med han og familien hans, ble forsterket da han kom til denne landsbyen. Showet deres er snart i gang.

Mengele Zoo - Episode 5

Kort sammendrag av episode 5

Miño befinner seg nå i jungelen. Han er full av maur og helt utslitt og utsultet. For ikke bli funnet, klatrer Miño opp i trærne når han skal sove på kvelden. Når fem dager i skogen har gått, er Miño så utmattet, at han ikke engang orker å klatre op i treet. En gammel mann finner han langs en sti, og tilbyr Miño mat og drikke. Mannen er en gammel og han er en magiker. Han vil ikke skade Miño, og de bestemmer seg for å reise sammen.

Fortellerteknikk i Mengele Zoo


Fortelleren i Mengele Zoo, er en referende forteller som forteller om Miño og hans liv. Men fortelleren går også inn i selve følelseslivet til Miño, og beskriver for eksempel hva han føler om regnskogen, luktene, lydene og diverse. Dette gjør fortelleren til en allvitende forteller.

Sammendrag: Episk diktning s.82-89 i PANORAMA

Hva som er rett og galt, hva som er gode verdier, hva som er dårlige, er for det meste hovedpoenget i fortellinger. En novelle (italiensk: nyhet) er en kort fortelling, og inneholder ofte få personer, og har kun én hovedkonflikt. En novelle må gripe fatt i leseren fort, fordi den er så kort og den har også et overraskende sluttpoeng. En roman har gjerne mer detaljert skildring, og en fyldigere historie og er derfor ganske lang. Flere hendelser og flere konflikter gjør at romanen også inneholder mange personer. Sagaer er fortellinger som ble skrevet på Island på 1200- tallet, men handlingene skjer mellom 800 og 1000. Sagaer handler for det meste om helter og slekter, hvor konflikter der vennskap, fiendskap, ære, svikt og hevn spiller en sentral rolle. Sagaer gir seg ut for å være ekte, ved blant annet å virkelige steder og historiske personer. De fleste sagaer er ættesagaer. Her er det basert mest på stormannslekter på Island. En myte er en fortelling der en kan forstå verden og tilværelsen, men også en fortelling om guder og helter. Mytologi, for eksempel norrøn mytologi, er en kulturs samlede myter og fortellinger. Hvordan oppbygningen på en episk fortelling er, er veldig viktig. Eks. en novelle kan sammenlignes med et skihopp; sats, svev og nedslag. Resultatet er preget av både oppbygning, tidsrekkefølge, fortellermåte, språk og synsvinkel. En autoral synsvinkel er når fortelleren forteller historien utenifra, mens en personal forteller er med i fortellingen som jeg-person. Fortelleren kan være allvitende eller refererende. En allvitende forteller, går inn i personen og beskriver for eksempel følelser, mens en refererende forteller ser ting utenifra og beskriver for eksempel omgivelser.

tirsdag 4. mai 2010

Romeo och Julia

Romeo och Julia handlar om förbjuden kärlek mellan två unga människor. Deras familjer är bittra fiender, fäder som är stadens mest mäktige. Även om Romeo är en Montague och Julia är en Capulet, ingår de ett hemlig äktenskap, rädan dagen etter de treffast. Det var kärlek ved första blikk, men alt endrades seg når Julia var tvunget att gifte seg med Paris. Samtidigt blir Romeo bannlyst från landet, fordi han dödade Julias fetter, Tybalt. Tybalt fick betala med sitt liv, fordi han tok livet til Romeos bedste vän, Mercutio.

Julia får gift av prästen, for att lura folk til att tru at hon er död. Men etter ett dögn vakna hon igjen. Prästen skal gi Romeo beskjed, men han får aldrig brevet.
Filmen slutar tragiskt, ved at Romeo dör ved Julias båre, kun få sekunder för hon vakna. Når Romeo dör, vil inte Julia leve mer. Hon skjuter sig sjölv.

Denne tragiske kärlekshistoria gjorde at familjarne var tvunget til å slute fred.
...