onsdag 30. november 2011

"Svermere" av Knut Hamsun

Filmen Telegrafisten er basert på romanen, "Svermere" av Knut Hamsun. Handlingen foregår i Nordland, et idyllisk miljø med vakker natur. Handelsmannen Mack, styrer det meste i det lille fiskesamfunnet. Han driver landhandel og en fiskelimfabrikk hvor bygdas kvinnfolk jobber. Hovedpersonen i filmen, Ove Rolandsen, er først og fremst bygdas telegrafist, men også en kvinnebedårer til tusen. Han er forlovet med Marie van Loos, tjenestejenta til Mack, men forelsker seg også i hans vakre datter Elise.
Rolandsen bruker også mye tid på labratoriet sitt, hvor han påstår han har klart å oppfinne et fiskelim som er bedre enn Mack sitt. Prøvene av limet vil han sende til Tyskland, men dette koster 400 riksdaler. Rolandsen melder seg som tyven av de stjålende pengene til Mack, og får penger i belønning. Dette lovbruddet gjør at han får sparken som telegrafist, og må leve i fattige vilkår, frem til han får et telegram fra Tyskland. Der står det at han blir tilbudt 1000 riksdaler for rettighetene til limet, men Rolandsen takker nei. Istedet kontakter han Mack og starter bedriften "Mack og Rolandsen Limfabrikk".

Romanen "Svermere" kom ut i 1904, et sted mellom utgivelsen av "Pan" og "Markens Grøde" som begge er noen av hans mest populære verk.

Telegrafisten er en typisk Hamsun-historie?
Det er ikke en typisk Hamsun-historie, fordi hovedpersonen er mer tilrettelagt i det sosiale samfunn, og det er ikke lagt så mye vekt på hans fattigdom og elendighet.
Samtidig har den typiske Hamsun-trekk ved seg. Blant annet skildringen av den flotte nordlanske naturen og livsstilen, som er inspirert av romanen "Markens grøde".


onsdag 23. november 2011

Knut Hamsun

Ved å ta utgangspunkt i NRK/Skole, får jeg et inntrykk av at Knut Hamsun var en veldig viktig person og forfatter, men det blir også lagt mye vekt på at han støttet nazi-Tyskland under krigen.

Forfatterportrett: Knut Hamsun
Knut Pedersen, senere Knut Hamsun ble født 4. august 1859 i Gudbrandsdalen. I 1877 ble hans første bok, Den Gaadefulle, utgitt. Et gjensyn og Bjørger fulgte i 1878. Storsukseen Sult kom ut i 1890 i København og dette ble sett på som hans debutroman og store gjennombrudd i norsk litteraturhistorie. Den handler om en fattig og utsultet forfatter og hans dårlige levekår i hovedstaden. Dette regnes som nyromantikkens gjennombrudd i Norge. Den lyriske kjærlighetsromanen Victoria ble utgitt i 1898.
Han var en utradisjonell forfatter, noe Henrik Ibsen ikke likte, men Bjørnson likte godt.
Hamsun støttet tyskerne under andre verdenskrig, og ble satt i hjemmearrest da den var slutt.